Johan Van den Driessche (N-VA) over het Brussels regeerakkoord: ”het akkoord van de stilstand”

Op 15 juli 2014, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Gisteren stelden de Brusselse onderhandelende partijen hun ontwerp van regeerakkoord voor.

Johan Van den Driessche, fractieleider voor de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, geeft een eerste reactie. “Zonder teksten op papier is het natuurlijk moeilijk om een uitgebreide reactie te geven. Links en rechts wordt er wat bijgestuurd maar van een echte koerswijziging is geen sprake, alle verkiezingsbeloftes ten spijt.Het is een akkoord van de stilstand.

De Brusselse regering heeft bijvoorbeeld niet de ambitie om iets te verbeteren aan de blijvende versplintering van bevoegdheden en beleid over de 19 gemeenten. Dat is een gemiste kans.

Op de persconferentie hebben wij alvast niks gehoord over het verbeteren van de tweetaligheid in ziekenhuizen, gemeentelijke en gewestelijke diensten. Integendeel : we vernemen dat er rusthuizen van de (tweetalige) GGC naar de (Franstalige) COCOF gaan. De Brusselse Vlamingen gaan er dus gewoon op achteruit.

En tenslotte zijn er grote plannen aangaande de hervorming van de fiscaliteit in 2017. Van den Driessche: “Deze hervorming wordt voorgesteld als een verschuiving van belastingen. De N-VA zal dit van dichtbij opvolgen. Want deze hervorming zal toch een belastingverhoging zijn. Diegenen die bijdragen aan de Brusselse welvaart - de middenklasse en de bedrijven - worden nog meer weggejaagd.

Het is positief dat er op Werk wordt ingezet, maar de politieke richting blijft verkeerd. Zo wordt de noodzakelijke hervorming van het bestaande stelsel van gesubsidieerde contractuelen op de lange baan geschoven.  In plaats van korting op de lasten op arbeid in de private sector voor vroegtijdige schoolverlaters, wordt nog maar eens ingezet op nepstatuten zonder toekomstperspectief.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is