Brusselse gemeenten en OCMW’s moedigen inburgering nauwelijks aan

De Brusselse gemeenten en OCMW’s verwijzen potentiële inburgeraars nauwelijks door naar BON, het Onthaalbureau Inburgering Brussel. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA).

Over de voorbije drie jaren blijkt dat enkel Molenbeek in 2009 een beduidend aantal inburgeraars (74) doorverwees naar BON. In 2010 en 2011 waren dat er nog slechts respectievelijk 16 en 3, opgeteld over àlle Brusselse gemeenten. Geen enkele gemeente heeft dan ook een samenwerkingsakkoord met BON afgesloten.

De OCMW’s doen nauwelijks beter met 32 inburgeraars in 2010 en 17 het afgelopen jaar. Enkel tussen het OCMW van Schaarbeek en BON bestaat er een samenwerkingsovereenkomst.

Vlaams Parlementslid Willy Segers: “De cijfers geven voornamelijk een indicatie van de gemeenten die het sterkst doorverwijzen naar BON. Het kan zijn dat andere gemeenten wel doorverwijzen naar BON, maar dat inburgeraars ook via andere kanalen worden geïnformeerd werden over het aanbod bij BON en zo geregistreerd werden in de Kruispuntbank Inburgering.”

Niettemin dwingen deze cijfers tot een verbeterde samenwerking tussen de betrokken Brusselse actoren en BON, vindt Müserref Camoglu, N-VA-kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel-stad en lid van de “Raad van Brusselaars van Buitenlandse Afkomst”: “BON levert uitstekend werk, maar kan op te weinig structurele medewerking van het merendeel van de Brusselse gemeenten rekenen die nauwelijks geïnteresseerd lijken in het Vlaamse inburgeringsbeleid. Hierdoor worden er vele potentiële inburgeraars niet bereikt.  Nochtans bewijzen de goede resultaten van sommige gemeenten dat samenwerking haar vruchten afwerpt. Daarom pleit ik voor meer structurele samenwerkingsovereenkomsten tussen BON en de Brusselse gemeenten en OCMW’s.”

Inburgering in Brussel is niet verplicht, in tegenstelling tot in Vlaanderen. “Via BON tracht de Vlaamse Gemeenschap deze lacune in haar hoofdstad op een degelijke manier op te vullen. Maar zonder samenwerking van alle Brusselse gemeenten is dit voor BON een bijzonder moeilijke taak. Bovendien wordt het hoog tijd dat ook de Franse Gemeenschap inburgering organiseert in Brussel,” besluit Segers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is