Brusselse regering hakt in op positie van Nederlandstalige verkozenen

Op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

“De maatregelen die de Brusselse regering wil nemen zijn niet meer dan een druppel op een kokendhete plaat, maar deze hebben wel als gevolg dat de positie van de Nederlandstaligen wordt verzwakt", zegt Johan Van den Driessche, Brussels fractievoorzitter van de N-VA nadat hij de minister-president interpelleerde over het initiatief van de regering om het aantal gemeenteraadsleden te bevriezen, “Ik begrijp ook niet hoe het mogelijk is dat de Vlaamse meerderheidspartijen, met name Open VLD, sp.a en CD&V, in zulke voorstellen meegaan.”

De Brusselse regering stelt voor het aantal gemeenteraadsleden in de 19 gemeenten te bevriezen op het niveau van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Door de bevolkingstoename zou het totaalaantal gemeenteraadsleden toenemen met vier, aldus minister-president Rudi Vervoort.

Ten aanzien van de 1100 politieke mandaten dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt is dit een druppel op een hete plaat en lost dit het probleem fundamenteel niet op. Echter, door deze maatregel in combinatie met de toename van de bevolking heeft men meer stemmen nodig voor een verkozene, waardoor het voor de kleinere partijen en dus ook alle Nederlandstalige moeilijker wordt om een verkozene te hebben. Daardoor wordt ook de democratische controle bemoeilijkt.

Deze regering heeft er alvast een gewoonte van gemaakt de positie van de Nederlandstaligen in Brussel te verzwakken met voorstellen of -ballontjes zoals de overdracht van gemeenschapsbevoegdheden van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar de bescherming van de Nederlandstaligen veel zwakker is, of het invoeren van tweetalige lijsten in bij de gewestverkiezingen. Iedereen weet waartoe die tweetalige lijsten zullen leiden: de Franstaligen zullen bepalen welke Nederlandstaligen op de lijst staan en wie van hen verkozen wordt.

Kan men zich de reactie van de Franstaligen of van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest inbeelden mochten gelijkaardige ideeën zouden worden voorgesteld t.a.v. de Franstaligen door de federale regering?

Als het de regering er echt om te doen zou zijn om de structuren in Brussel, die niet minder dan 1100 politieke mandaten en 50 politieke instellingen tellen, dan zou ze zich beter concentreren op de fusie van de 19 Brusselse gemeenten met het gewest en op de fusie van de 6 politiezones. De voorbije jaren hebben meer dan duidelijk gemaakt dat de huidige versnippering leidt tot grote disfuncties op domeinen als veiligheid, mobiliteit en netheid. Zulke fusie zou niet enkele de efficiëntie van het beleid fel verbeteren, het zou ook veel minder duur zijn en daarmee worden al snel 500 politieke mandaten uitgespaard.

De voetbalrellen tijdens het afgelopen weekeinde, die bovendien plaatsvonden op de grens van drie politiezones, hebben nogmaals duidelijk gemaakt dat de versnippering een degelijk veiligheidsbeleid in dit gewest in de weg staat. De aanslagen in Parijs hebben ook duidelijk gemaakt dat het geen toeval kan zijn dat de drie onderduikadressen gelokaliseerd waren in drie verschillende politiezones.

Johan Van den Driessche zal daarom inzake die fusie van politiezones daarover deze week een initiatief nemen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is