N-VA steunt invoering van verplicht inburgeringstraject in Brussel

Op 21 april 2017, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

“De Brusselse inburgeringsplicht voor nieuwkomers is “extra-light” en het is nog absoluut niet duidelijk wanneer deze ordonnantie effectief zal in werking treden”, aldus Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene, “Maar het is goed dat Brussel eindelijk werk maakt van een coherent inburgeringsbeleid met een verplicht inburgeringstraject dat ook de luiken taal en burgerschap omvat, iets waar N-VA al jaren op aandringt. N-VA zal deze ordonnantie dan ook steunen.”

In het kader van de Brusselse inburgeringsplicht wordt er van de nieuwkomer enkel zijn aanwezigheid op de cursussen gevraagd, maar wordt er niet getest of de nieuwkomer de kennis uit deze cursussen effectief opgedaan heeft. Bovendien is de sanctionering bij inbreuken relatief licht. “De Brusselse inburgeringsplicht voor nieuwkomers is “extra light”, zo zegt Dhaene.

Bovendien is het wachten op een voldoende aantal inburgeringstrajecten vooraleer elke nieuwkomer effectief verplicht zal worden om een inburgeringstraject te volgen. Vlaanderen voorziet 5.400 van de 9.400 Brusselse inburgeringstrajecten. De Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) voorziet 4.000 trajecten – ruimschoots onvoldoende – en voorziet niet in budget voor bijkomende trajecten. “Minister Smet (SP.A) verklaart dat, als COCOF niet over de brug komt, de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie deze trajecten dan maar zelf zal organiseren”, aldus Dhaene, “Het is schrijnend dat niet elke gemeenschap zijn verantwoordelijkheid in Brussel opneemt.”

“Maar het is goed dat Brussel eindelijk werk maakt van een coherent beleid met een verplicht inburgeringstraject dat ook de luiken taal en burgerschap bevat, iets waar N-VA al jaren op aandringt”, besluit Dhaene, “N-VA zal deze ordonnantie dan ook steunen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is