Nog een lange weg te gaan voor goed bestuur in Brussel

Op 28 november 2017, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

''Deze initiatieven zijn prima maar goed bestuur is vooral een ingesteldheid en dat laatste zal nog moeten blijken”, aldus de Brusselse N-VA-fractie, “Het regelgevend werk is bovendien niet af. Tenslotte wordt voorbijgegaan aan de specifieke situatie van de Vlaamse gemeenschap in Brussel wat niet aanvaardbaar is.”

Vandaag werd een reeks initiatieven voorgesteld waarover het Brussels Hoofdstedelijk parlement vrijdag zal stemmen inzake goed bestuur. De N-VA is over het algemeen tevreden met de verschillende voorstellen en was reeds lang vragende partij op dat vlak. Toch heeft de N-VA ook een reeks bedenkingen en kritiek.

“Ik wil om te beginnen waarschuwen”, aldus fractievoorzitter Johan Van den Driessche, “Goed bestuur is niet enkel het toepassen van regels maar het is ook een ingesteldheid. Hoe de PS middels politieke benoemingen haar macht binnen de Brusselse administratie tracht uit te breiden toont aan dat alvast bij die partij nog niets veranderd is. Het zal dus nog moeten blijken of er op dat laatste vlak verandering zal optreden. Bovendien werd bij de ordonnantie inzake de deontologische commissie en de resolutie over openbaarheid van bestuur voorbijgegaan aan de specifieke situatie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Daardoor dreigen niet enkel precedenten te worden gecreëerd inzake de bescherming van de positie van de Nederlandstaligen in Brussel maar creëert dit ook juridische risico's bij de toepassing van de regelgeving. In dat verband betreuren wij dat de andere Vlaamse partijen in de commissie onze voorstellen ter zake niet hebben gesteund. Tenslotte is het werk niet af zoals het beperken van het aantal kabinetsleden en medewerkers van ex-ministers.”

“Het werk is inderdaad niet af inzake goed bestuur in Brussel. N-VA wil verder gaan! ”, aldus Liesbet Dhaene, “De principes van “Deugdelijk bestuur” moeten ingevoerd worden bij elke entiteit die met belastinggeld een maatschappelijke taak in Brussel vervult. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om onafhankelijke bestuurders en een deontologische code voor alle leden van de Raad van Bestuur, politici of niet.” Liesbet Dhaene heeft daartoe een voorstel van ordonnantie ingediend.

Cieltje Van Achter stelt tenslotte dat ook op vlak van transparantie van bestuursdocumenten er nog niet veel vooruitgang is geboekt. “Ons grondwettelijk recht om als burger een kopie te kunnen krijgen van de beslissingen van de Brusselse regering en administratie, is met de voorliggende resolutie op de openbaarheid van bestuursdocumenten nog lang niet geregeld. Mocht de Brusselse regering de bestaande wetgeving op de openbaarheid van bestuursdocumenten correct toepassen, zou het probleem al deels aangepakt zijn. Wij vragen ons af waarop de Brusselse regering wacht om transparanter te werken en de wet na te leven?”, aldus Van Achter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is