Voor de N-VA kan er geen sprake van zijn dat de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap in het Brussels gewest worden afgebouwd.

“De motivatie van Laurette Onkelinx om de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel af te bouwen kan ze zelf niet menen of dan moet ze dringend naar de dokter”, aldus Johan Van den Driessche, N-VA fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

N.a.v. de Irisfeesten pleit Laurette Onkelinx (PS) voor de overdracht van de gemeenschapsbevoegdheden in Brussel naar het Brussels hoofdstedelijk gewest. Daarmee wil ze een echt tweetalig gewest creëren met tweetalige kieslijsten voor de gewestverkiezingen om zo de structuren van Brussel te vereenvoudigen. De fusie van de 6 politiezones kan volgens haar echter niet.

‘Ik heb zelden zo’n ongeloofwaardig voorstel gehoord. Zij maakt van de vereenvoudiging van de Brusselse structuren een politiek project. Onbespreekbaar blijft echter voor Laurette Onkelinx dat wat de burgers het meest voordeel zou geven en voor 90 % verantwoordelijk is voor de versnippering in dit gewest: de fusie van de politiezones en de gemeenten’, zegt Johan Van den Driessche.

Trouwens, wie stelt dat dit gewest echt tweetalig zou worden door de politieke aanwezigheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel af te bouwen, kan dat niet ernstig menen of moet op zijn minst dringend naar de dokter. En waartoe tweetalige lijsten leiden weet ondertussen de Brusselse Sp.a maar al te goed. Vorig jaar nog kreeg de Brusselse Sp.a de boodschap van Minister-president Vervoort dat de Sp.a geen plaatsen meer zou krijgen op de PS- lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen indien de Sp.a blijft pleiten voor de fusie van de zes politiezones.

De politieke aanwezigheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel heeft bovendien een grote meerwaarde voor ALLE inwoners van dit gewest. Het best wordt dit geïllustreerd door het Nederlandstalig onderwijs dat door haar kwaliteit en tweetalig karakter enorm gegeerd is en vandaag voor 75 % bevolkt wordt door leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Maar er zijn ook de talrijke Vlaamse cultuurhuizen en gemeenschaps- en zorginstellingen die ook voor niet-Nederlandstaligen echte bakens zijn. Een sterke band tussen Vlaanderen en Brussel is trouwens essentieel voor de Brusselse economie en tewerkstelling.

‘Voor de N-VA kan er geen sprake van zijn dat de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap in het Brussels gewest worden afgebouwd. De N-VA zal nooit het Nederlandstalig onderwijs in de handen laten van de Vervoorts, Milquets of andere Onkelinxen’, aldus Johan Van den Driessche. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is