Brussels beleid reduceert groene stroomcertificaten tot een verkapte belasting

Op 27 september 2016, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

“De beslissing om groenestroomcertificaten toe te kennen aan de Brusselse verbrandingsoven is gewoon een verkapte belasting”, reageert Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene na afloop van het actuadebat in de commissie leefmilieu van het Brussels parlement. “Er is bitter weinig ecologisch aan deze beslissing: de oven is al 35 jaar in werking, de balans van CO2-reductie is negatief én het Gewest krijgt jaarlijks tien miljoen Euro op kap van de Brusselaar.”

De uitreiking van de groenestroomcertificaten aan de verbrandingsoven is een verkapte belastingverhoging. In het algemeen zijn meer en meer experts van oordeel dat elektriciteit gemaakt met warmte veroorzaakt door de verbranding van huisvuil, geen duurzame energie is. Maar in dit geval is het helemaal absurd: de verbrandingsoven is met zijn 35 jaar stokoud, er is er geen sprake van CO2-besparing én de opbrengst van de certificaten wordt niet herinvesteerd in het stimuleren van groene energie of in energiebesparingen in het Gewest. De opbrengst wordt immers linea recta naar het Gewest doorgestort.

“N-VA roept de minister op om een beleid te voeren dat effectief gericht is op de vergroening van de energieproductie in Brussel in de plaats van het systeem van groenestroomcertificaten te reduceren tot een verkapte belasting.”  aldus Dhaene. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is