Brusselse regering bouwt actief toezicht op tweetaligheid gemeenten af

Op 28 september 2016, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

De Brusselse regering wil het toezicht op de tweetaligheid van de gemeenten verleggen van het Gewest naar … de onwillige gemeente zelf. Dat blijkt uit een antwoord van Minister-President Vervoort op een schriftelijke vraag van Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene. “Het is zoals zeggen aan een kind dat het zichzelf maar moet straffen als het stout is. Logisch dan ook dat de Brusselse gemeenten massaal de taalwet aan hun laars lappen. En ondertussen laten Open Vld, SP.A en CD&V begaan”, aldus Dhaene.

Het is al langer geweten dat de Brusselse regering niet optreedt tegen gemeenten die de taalwet schenden. Maar de Brusselse regering gaat nog een stap verder door actief, via wetgevende initiatieven, haar eigen toezichtsbevoegdheid op de tweetaligheid van de gemeenten af te bouwen.

Uit het antwoord op een schriftelijke vraag, blijkt dat Vervoort het gewestelijk toezicht op de tweetaligheid van gemeentelijke websites en informatiebladen wil afbouwen. Minister-President Vervoort is immers van oordeel “dat dergelijke problemen in de eerste plaats opgelost moeten worden door de gemeenteraad.” Hij zou dit voorstel binnenkort voorleggen aan de regering. Eerder werd ook al de verplichting voor de gemeenten om hun personeelsaanwervingen ter goedkeuring voor te leggen aan het Gewest, afgeschaft. Mét goedkeuring van de Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD, SP.A en CD&V.

“Het antwoord van Vervoort werd verkregen naar aanleiding van de onwettige gemeentebladen van Sint-Lambrechts-Woluwe. Die geeft nu al bijna twee jaar lang ongestoord en ongestraft gemeentebladen uit die in strijd zijn met de taalwet. Ik zal nogmaals klacht indienen bij de Vaste Commissie Taaltoezicht en ditmaal expliciet vragen dat deze Commissie in plaats van het Gewest de maatregelen neemt die nodig zijn om Sint-Lambrechts-Woluwe de taalwet na te doen leven. Noch Vervoort, noch de Vlamingen in de Brusselse meerderheid verdedigen immers de rechten van de Nederlandstaligen in Brussel”, aldus Dhaene. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is