Citroënsaga: Vervoort blijft antwoorden schuldig

Op 13 maart 2015, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Geen antwoorden over het Citroëngebouw voor Brussels N-VA parlementslid Cieltje Van Achter. Vervoort zat nog in Cannes en liet staatssecretaris Fadila Laanan opdraven met een verkorte versie van zijn persmededeling. Cieltje Van Achter: “We weten niets over het kostenplaatje of over de invulling van het museum. En eigenlijk geeft Vervoort toe dat hij geen visie heeft over het museum dat hij plant. In de persmededeling staat immers dat de eerste initiatieven voor de invulling van het museum nog genomen moeten worden.”

Van Achter kaart deze amateuristische aanpak al sinds de zomer aan, maar die oproep valt duidelijk in dovenmansoren. Vervoort kocht immers het Citroëngebouw aan zonder een duidelijke visie én zonder het kostenplaatje te communiceren. Het enige dat zeker lijkt is dat Vervoort kost wat kost een museum voor moderne en hedendaagse kunst wilt. Nochtans hebben zowat alle experten laten weten dat het tentoonstellen van moderne kunstwerken in de Zuid georiënteerde showroom van het Citroëngebouw niet mogelijk is. Zelfs de meerderheidspartijen stelden enkele kritische vragen. Van Achter: “Ik begin mij af te vragen of het museum voor moderne en hedendaagse kunst geen persoonlijk queeste is geworden voor Vervoort. Aan ideeën is er nochtans geen gebrek. Brusselaars reikten al tal van alternatieven aan voor het gebouw maar Vervoort lijkt de burger niet te willen betrekken bij dit project.”

“Le caractère emblématique du batimant existante” zei Vervoort in november nog over het Citroëngebouw. De minister-president wilt nochtans een deel van dit gebouw “de caractère emblématique” omvormen tot een immobiliënproject. “De Citroënsite, een toonbeeld, zo niet hét toonbeeld, van modernistische industriële architectuur zal hiervoor dus worden opgesplitst. Bovendien krijg ik de indruk dat men enkel de showroom wilt behouden en dat de rest als vastgoedproject wordt gebruikt. Op mijn vragen hierover kreeg ik geen antwoord. Niemand die weet wat de gevolgen van het vastgoedproject zullen zijn voor dit kostbaar industrieel patrimonium.” stelt Van Achter.

“Samengevat weet dus niemand hoeveel het museum de Brusselaars zal kosten, wat er precies in tentoongesteld zal worden en hoeveel er van het unieke gebouw en de site zal overblijven. Bovendien beweert Vervoort dat het museum 500.000 bezoekers zal lokken terwijl de invulling nog niet eens gekend is. Onze kritiek van het eerste uur blijft gelden: het gewest koopt een gebouw aan en gaat nadien nadenken over de invulling ervan.“

Contactinformatie

Communicatieadviseur Brusselse Fractie
Anne-Katrien Frans
annekatrien.frans [at] n-va.be
0499/15.91.58 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is