Citroënsite veel potentieel maar dringend transparantie nodig

Op 29 september 2016, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

“Een Centre Pompidou aan het kanaal kan een fantastisch verhaal worden, maar tot op vandaag blijven nog vele vragen onbeantwoord,” reageert Brussels N-VA parlementslid Cieltje Van Achter op het nieuws over de samenwerking met Centre Pompidou voor de Citroënsite. “Het kostenplaatje, de collectievoorwaarden en de aanstellingsprocedure van de nieuwe directeur blijven bijvoorbeeld totaal onduidelijk”. Bovendien hoopt Van Achter dat Parijs beseft dat Brussel een tweetalige stad is en dat de rijke Vlaamse cultuurscène die in Brussel aanwezig is, ook een plaats krijgt in het grote complex.

Van Achter vraagt zich af hoeveel dit project zal kosten en welke afspraken er daarover zijn gemaakt met Parijs. “Ik zal minister-president Vervoort ondervragen over de juiste afspraken met Centre Pompidou. Een aantal buitenlandse musea die beroep gedaan hebben op andermans collecties zagen hun collecties na een tijd verdwijnen. Ondank het feit dat ik op dit risico meermaals heb gewezen blijft het muisstil over de collectiecondities”, vervolgt Van Achter. “Ik hoop fiasco’s, zoals andere musea ze gekend hebben, hier in Brussel niet mee te maken.”

Bovendien is Van Achter verwonderd over de aanstelling van de ex-kabinetschef Yves Goldstein als ‘museumdirecteur’. “Zou er een selectieprocedure georganiseerd geweest zijn? Of bleek dit weer eens niet nodig?”, vraagt Van Achter zich af.

“N-VA pleit al van in het begin voor de renovatie van de federale musea op de kunstberg. N-VA staatssecretaris Elke Sleurs en N-VA minister Jan Jambon maken gelukkig werk van deze nodige renovatie, want moderne kunst hoort inderdaad niet in de kelders van de musea te zitten. Het lijkt dat het nieuwe project in de Citroëngarage hier naast kan staan, maar dan zal Vervoort open en transparant moeten communiceren over alle facetten van zijn project. Ik hoop maar dat het niet louter een PS prestigeproject is maar dat er ook een duidelijke visie met financieel plan is” aldus Van Achter. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is