Lieven Tack is lijsttrekker voor N-VA Sint-Joost-ten-Node

Op 19 augustus 2012, over deze onderwerpen: Sint-Joost-Ten-Node

N-VA trekt in Sint-Joost met Lieven Tack, adjunct-kabinetschef van miniter Bourgeois, als lijsttrekker naar de lokale verkiezingen. Op twee staat Christiane Gabriëls. Arthur Van Langenhof staat op drie. Kris Van Doorsselaere en Yvette Graeschepe sluiten als respectievelijk vier en vijf de lijst af.

Uitdagingen - Voor Tack zijn de uitdagingen in zijn gemeente enorm: “De bevolkingsdichtheid ligt hier liefst zestig keer hoger dan het Belgische gemiddelde en de bevolking groeit met 4 procent per jaar, het grootste groeicijfer van het hele Gewest. Met 27.000 inwoners op ruim 1 km2 is Sint-Joost ook nog eens de dichtstbevolkte gemeente van het Brusselse Gewest. Je treft er meer dan 130 nationaliteiten aan. Dat alleen al stelt onze kleinste gemeente voor de grootste uitdagingen.”

Enkele van deze uitdagingen:

Tewerkstelling: van de 25- tot 49-jarigen in Sint-Joost heeft slechts de helft werk. Bovendien is in tien jaar tijd het aantal leefloners met de helft toegenomen.

Tack: “Het contrast met de rest van het Gewest is indrukwekkend: 30 procent van de Sint-Joostenaren leeft van een uitkering, tegenover 18 in het Gewest. Verder wordt de helft van de baby’s geboren in een gezin zonder inkomen, waar dat in het Gewest slechts één op vier is.” 

Veiligheid: het onveiligheidsgevoel neemt almaar toe. Jaarlijks worden er 1.600 strafbare feiten gepleegd, waarvan een groot deel niet wordt vervolgd.

Tack: “Vorig jaar is het aantal misdrijven met 13 procent toegenomen en het lokale beleid laat begaan.”

Onderwijs: Sint-Joost heeft met meer dan 10 procent het grootste spijbelcijfer van het hele Gewest. Daarnaast gaat de grootste groep jongeren in Sint-Joost (meer dan één op drie) naar het BSO, waar in het Gewest de grootste groep naar het ASO gaat.

Heersende politieke klasse - Lieven Tack is dan ook verbolgen: “De Sint-Joostenaren hebben geen uitzicht op opleiding en werk en krijgen geen kansen meer. Ik kom meer en meer inwoners tegen die het beleid en de status-quo beu zijn en willen vertrekken of dat recent gedaan hebben.”

Tack vraagt zich af waar de heersende politieke klasse in Sint-Joost al meer dan zestig jaar mee bezig is: “Het geld is er wel maar het wordt door ramen en deuren gegooid.”

Nochtans heeft Sint-Joost een van de hoogste opcentiemen van het Gewest. Recent nog was de gemeente van plan om een huis aan te kopen waarvan de prijs drie keer de werkelijke waarde overtrof. En de helft van het gemeentebudget gaat op aan personeelskosten, terwijl de gemeente verschillende tientallen miljoenen euro’s aan schulden met zich meesleept.

Grondige verandering - Tack vreest dat het ontkennen van de problemen het handelsmerk is geworden van de heersende politiek in zijn gemeente. “Precies daarom sturen wij van N-VA aan op een grondige verandering en willen we met een sterke N-VA-lijst meewerken aan een verantwoordelijke politiek die de problemen écht aanpakt. Met onze deelname aan de verkiezingen hopen we Sint-Joost-ten-Node letterlijk ‘uit de nood’ te kunnen helpen,” besluit Lieven Tack. In september volgt het lokale programma met concrete voorstellen om de uitdagingen aan te pakken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is