Brussel mag geen crèches steunen, bevestigt Grondwettelijk Hof

Op 9 december 2011

De klagers krijgen gelijk van het Hof. Dat vernietigt het geviseerde onderdeel uit de Brusselse begroting, maar voegt eraan toe dat de al met het geld gecreëerde plaatsen mogen blijven bestaan. Het gaat dus om een principiële beslissing die het gewest verhindert nieuwe initiatieven te nemen.

In de begroting 2011 was nog eens 9 miljoen voor de kinder- opvang ingeschreven. Het VKB en de Vlaamse regering hebben het Grondwettelijk Hof gevraagd die bepaling ook te vernietigen.

Charles Picqué

De Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) betreurde gisteren het arrest. Volgens hem was het nooit de bedoeling de rol van de gemeenschappen over te nemen, maar wou het gewest bijdragen om de gevolgen op te vangen van de demografische explosie die de Brusselse gemeenten beleven.

De PS'er betreurde dat een strikt juridische interpretatie het gehaald heeft. Hij maakte zich sterk dat een juridische oplossing gevonden wordt om de geplan- de opvangplaatsen toch te creëren.

Brussels N-VA-senator Karl Vanlouwe reageerde tevreden op het arrest. De Vlaamse en Franse Gemeenschap moeten nu hun verantwoordelijkheid opnemen en voldoende kinderopvang garanderen, stelde hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is