U bent hier
NA MINI-EUROPA EN OCÉADE WIL BRUSSEL OOK KINEPOLIS WEG VAN HEIZEL
Er woedt een shoppingoorlog in en rond Brussel. Op de Heizelvlakte, waar onder de naam Neo een megavastgoedcomplex gepland is, lijkt werkelijk niks of niemand veilig voor de expansiedrang. Nadat Mini-Europa en Océade te horen kregen dat ze moeten opkrassen, vecht Brussel er nu ook de vergunning van Kinepolis aan.
Uplace (Machelen), Just under the Sky (Van Praetbrug, Brussel) en Neo (Heizel, Brussel): welluidende namen van drie megacomplexen die op hetzelfde moment en vlak bij elkaar in voorbereiding zijn. De eerste twee zijn private initiatieven, het derde is van de stad Brussel, met als trekker Freddy Thielemans (PS), die aan zijn laatste termijn als burgervader bezig is. Hij heeft grootse plannen met de Heizel. Een nieuw stadsdeel met winkelruimte, woningen, kantoren, recreatie, horeca en een congrescentrum. De drie projecten stoten op zware tegenstand, maar de initiatiefnemers werken keihard door. Met als doel: de eerste zijn. Volgens ingewijden is Neo in deze wedloop totaal kansloos. Terwijl Uplace en Just under the Sky alle vergunningen op zak hebben, heeft de stad Brussel nog niet eens een projectontwikkelaar. Bovendien is de gewestelijke ontwikkelingscommissie van het Brussels Gewest erg kritisch. Die noemt het luik 'shopping' letterlijk ongepast. De achterstand van Neo op de andere bedraagt naar schatting 7 jaar, maar dat is buiten de stad gerekend. En ook buiten de gewestregering, die eerst tegen de plannen van Thielemans was, maar die nu steunt.
Procedure
"Er is een procedure in gang gezet om de Heizelvlakte het statuut te geven van 'Gebied van Gewestelijk Belang'. Dat zou betekenen dat Neo vergund kan worden zonder tijdrovende effectenstudies, met mogelijke enkele jaren tijdwinst als resultaat. Net zoals Uplace en Just under the Sky wordt ook Neo duidelijk vooral politiek geregeld", zegt Michiel Verhamme van Unizo. En plots moet het dus zo snel gaan met Neo, dat niets of niemand nog veilig lijkt op de Heizel. Nadat Mini-Europa en Océade al te horen kregen dat ze in augustus dicht moeten, voert de stad Brussel een procedureslag tegen Kinepolis. In zijn bioscoopcomplex op de Heizel organiseert de groep congressen en dat is niet naar de zin van de stad, die achter de uitbating van Brussels Expo zit. Maar in plaats van enkel die afwijking op het contract aan te vechten, eist Brussel de opzegging van de hele uitbatingsovereenkomst, die loopt tot 2025. Tegen dan moet Neo er al zijn, mét een congrescentrum én mogelijk een nieuwe bioscoop.
Zwaktebod
Kinepolis wil niet reageren, Brussels N-VA-gemeenteraadslid Johan Vandendriessche al te graag. "Brussel past hier de techniek van de verschroeide aarde toe: al wie niet wil wijken of meestappen in Neo, wordt uitgerookt. Alles moet wijken voor het droomproject waarmee burgemeester Thielemans definitief zijn stempel wil drukken op Brussel." "Onzin", reageert de woordvoerster van Thielemans. "Wij willen Kinepolis helemaal niet weg. We willen alleen dat de groep zich houdt aan zijn contract. Mini Europa en Océade, wier contracten al afliepen in 2010, kregen de kans om deel te nemen aan Neo, maar weigerden. Dat dit het droomproject van de burgemeester is, klopt evenmin. Neo is breedgedragen en cruciaal voor de uitbreiding van Brussel en de werk- en woongelegenheid." Maar dus vooral winkelgelegenheid: 72.000 vierkante meter . "Onbegrijpelijk dat een stad zich daarmee bezighoudt", vindt Karel Van Eetvelt van Unizo. "Allemaal om de strijd met Vlaanderen te winnen. Thielemans zegt: als Uplace er komt, is Brussel gezien. Vlaanderen zegt: als de Brusselse projecten eerst zijn, zijn wij gezien. De politiek zou een visie moeten hebben, maar dit is een zwaktebod."