Beschimmelde sociale woningen, ook in Sint-Agatha-Berchem

Op 10 oktober 2018, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem

De sociale woonwijken in Sint-Agatha-Berchem zijn al jaren aan het verloederen. De situatie van onder andere de Cité is schrijnend. Met lekkende daken, verrotte ramen en beschimmelde muren zou een deel van de woningen onbewoonbaar verklaard moeten worden. De N-VA wil dat de gemeente stopt met deze huisjesmelkerij. “Geen enkel kind mag opgroeien met schimmel op de muren”, volgens N-VA-lijsttrekker Thomas Villa.

De problematiek dateert al van voor het jaar 2000. In dat jaar werd de wijk Cité Moderne, ontworpen door architect Victor Bourgeois, geklasseerd. De bescherming van de huizen zou de renovatieplannen bemoeilijken. Althans, daar verschuilt het gemeentebestuur zich achter. Het schuift zijn verantwoordelijkheid door naar de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. De KCML valt onder de bevoegdheid van Brussels Minister-President Rudi Vervoort (PS).

“Het is een absolute schande dat de meest kwetsbare Berchemnaren al bijna 20 jaar het slachtoffer blijven van politieke spelletjes”, vervolgt Thomas Villa. “Burgemeester Riguelle (LBR) laat hen in de steek. Hij is zelf bestuurder van de sociale huisvestingscoöperatieve Comensia en laat het probleem letterlijk verrotten. Het gaat zelfs zo ver dat mensen niet meer durven klagen, uit schrik uit hun sociale woning gezet te worden. Onbewoonbare panden verhuren aan mensen die te bang of onmondig zijn om te klagen, daar is maar één woord voor: huisjesmelkerij.”

“Brussels Minister van Wonen Céline Fremault, partijgenote van burgemeester Riguelle, investeert veel te weinig in een grondige renovatie van alle sociale woningen,” vult Cieltje Van Achter (Brussels parlementslid en lijsttrekker voor de N-VA in Schaarbeek) aan. “Wantoestanden zoals in Sint-Agatha-Berchem zijn helaas geen uitzondering. Vorig jaar kwam er nog een zwangere vrouw om het leven door een brand in een sociale woning in Schaarbeek.”

Villa besluit: “De N-VA wil de komende jaren fors inzetten op de renovatie van sociale woningen, want zo kan het niet langer. De verloedering van de sociale woonwijken en de criminaliteit die daarmee gepaard gaat, zoals openlijk drugs dealen, hypothekeert de toekomst van elk kind dat er opgroeit.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is