U bent hier
De bestuurlijke versplintering van Brussel is het echte ‘carcan’ van dit stadsgewest
“Als je ziet hoe moeizaam de uitbouw van Brussel tot Smart City verloopt, kan je alleen maar besluiten dat de bestuurlijke versplintering het echt ‘carcan’ is van dit stadsgewest “, aldus Johan Van den Driessche, N-VA-fractie voorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk parlement.
Vandaag interpelleerde Johan Van den Driessche staatsecretaris Bianca Debaets betreffende de toepassing van de blockchaintechnologie in het kader van de levensbelangrijke evolutie van het Brussels stadsgewest tot Smart City.
Blockchain is eigenlijk niet meer dan een specifieke registratiemethode; een manier om data en computers te koppelen. Op die manier wordt de informatie onbreekbaar en steeds up-to-date en laat dit toe de administratieve processen te laten samenvloeien, te versnellen en te vereenvoudigen.
De staatssecretaris kwam in haar antwoord op de vraag naar een stand van zaken niet veel verder dan het geven van extra theoretische toelichting omtrent dit concept, het vermelden van de werkgroepen waarin het gewest betrokken is, het feit dat het gewest een server ter beschikking stelt en dat de verdere ontwikkeling van toepassingen inzake ‘Internet of Things’ nog dit jaar zou worden vergund.
Dit staat in schril contract met de stad Antwerpen dat al twee applicaties lopen heeft omtrent het registreren van de levensloop van de burger en de verhuizing van burgers.
Dit verschil hoeft ook niet te verwonderen. Niet enkel maakt de stad Antwerpen de nodige financiële middelen vrij; de wijze waarop die stad is georganiseerd laat toe veel sneller in te spelen op de Smart City-evoluties. In Brussel duurt het jaren om een 4-tal gemeenten te overhalen om in te stappen in het project van Open Data. Er zijn er dus nog 15 te overtuigen. Net zoals het feit dat de helft van de politiezones nog volledig moet integreren in het video-beveiligingsplatform en de hoop wordt uitgesproken dat dit nog deze legislatuur zal lukken.
“De huidige versnippering van bevoegdheden over gewest en 19 gemeenten is de belangrijkste oorzaak waarom dit stadsgewest de Smart City-trein aan het missen is. Het is goed nieuws dat één op vier IT-startups in dit land in dit gewest zijn gevestigd. Overheidsopdrachten zullen zij echter vooral in de andere gewesten en in het buitenland moeten zoeken omdat dit stadsgewest op een antieke wijze is georganiseerd. Dat is dan ook het echte ‘carcan’ van dit gewest. Daarom pleit de N-VA nogmaals om de 19 gemeenten en het gewest te fuseren en het te organiseren naar het model van Parijs of Antwerpen, met arrondissementen of districten die staan onder één bevoegdheid van het hele stadsgewest “, aldus Johan Van den Driessche.