Dertien van de 19 Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting

Op 14 december 2023, over deze onderwerpen: Arrondissementeel Bestuur, Brussel-Stad, Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Dertien van de 19 Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting

 

Dertien van de 19 Brusselse gemeenten zullen het nieuwe jaar starten zonder volwaardige begroting. Die gemeenten zullen noodgedwongen met voorlopige twaalfden moeten werken. De gemeente mag dus maandelijks maar één twaalfde van het budget van vorig jaar spenderen en kan geen geld uittrekken voor investeringen. “Deze malaise is ongezien en het wordt duidelijk een structureel probleem. Vorig jaar was het zo mogelijk nog erger met 3 van de 19 gemeenten die tijdig een begroting hadden. De Brusselse gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan”, waarschuwt Mathias Vanden Borre, parlementslid voor de N-VA in het Brussels Parlement.

 

Slechts 8 gemeenten zullen op tijd hun begroting voor volgend jaar goedkeuren: Koekelberg, Sint-Gillis, Evere, Sint-Agatha-Berchem, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Brussel-Stad en Sint-Pieters-Woluwe. “Die laatste twee zullen echter ook de eerste maanden van 2024 met voorlopige twaalfden werken, omdat hun begroting nog moet worden goedgekeurd door het gewest. En vier van 8 gemeenten vallen onder financiële curatele van het gewest en krijgen een financieel herstelplan opgelegd, dus veel budgettaire marge hebben zij niet”, verduidelijkt Vanden Borre. 

 

Vorig jaar spande Sint-Joost-ten-Node de kroon met een begroting die pas in september van het lopende jaar werd goedgekeurd. Nóg slechter kan moeilijk, al weet je nooit in Brussel. "Verontrustend is dat het institutionele debat volledig lam ligt. Er is deze regeerperiode geen énkele actie ondernomen om de scheve situatie recht te trekken. Zelfs de minimale afspraken uit het regeerakkoord zoals het overlegplatform G+19 en de Staten-Generaal zijn compleet mislukt. Dit is onhoudbaar," aldus Vanden Borre.

 

Dit jaar hebben maar liefst 11 van de Brusselse gemeenten de opcentiemen op de onroerende voorheffing of op de personenbelasting verhoogd. En de stad Brussel verhoogde zijn kantorenbelasting zelfs met 75%. Toch is de situatie niet verbeterd. “De middenklasse en bedrijven worden als citroenen uitgeperst. De meeste gemeenten zouden de facto failliet zijn als het gewest niet zou bijspringen. Maar het Gewest kan niet blijven financieel ongezonde gemeenten gratis geld toesteken, want ook het Gewest is virtueel failliet. Een grondige herziening van het Brussels bestuurlijk landschap dringt zich op. Het wordt dringend tijd dat de gemeenten opgaan in een volwaardig stadsgewest”, besluit Vanden Borre.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is