Eurostadion: N-VA legt hand op contract ‘Innovatiecampus’ en eist volledige klaarheid

Op 25 november 2016, over deze onderwerpen: Brussel-Stad, Brussels Hoofdstedelijk Parlement

“Wat voorgesteld werd als een innovatiecampus wordt eigenlijk een ordinair kantorencomplex. Het terrein naast het Eurostadion met een marktwaarde van €80-€100 miljoen  wordt ‘verkocht’ voor €99.  Het is meer dan ooit tijd dat minister Vanhengel (Open VLD) en schepen Courtois (MR) eindelijk volledige transparantie geven over het Eurostadion en parking C ”, aldus Brussels N-VA parlementslid en gemeenteraadslid voor stad Brussel Johan Van den Driessche.

Maandenlang werd er geweigerd om klaarheid te scheppen over de afspraken tussen het Brussels stadsbestuur en Ghelamco omtrent de bouw en de bestemming van het complex naast het Eurostadion. (150.000 m2 groot,  5 keer groter dan het voetbalstadion). Toch is Van den Driessche erin geslaagd om de hand te leggen op dit contract.

Uit dit contract blijkt  dat wat voorgesteld werd als een innovatiecampus, eigenlijk een ordinair kantorencomplex zal worden waar bijna alles mogelijk is: kantoren voor bedrijven als Samsung bijvoorbeeld, of appartementen, of een luxehotel, of opslag van high-tech materiaal (met de Ring in de buurt) enz. Dit alles kan voor een symbolisch bedrag van €1  per jaar en voor de duur van 99 jaar. Dat is ongehoord lang. “Onze achter-achterkleinkinderen zullen nog steeds met dit contract rekening moeten houden voor een terrein op een van de meest strategische plaatsen rond Brussel” aldus Van den Driessche, “Bovendien wordt de marktwaarde van dit terrein door specialisten geschat op €80 tot €100 miljoen, en wordt het ‘verkocht’ voor amper €99. Deze deal toon aan hoe wanhopig het stadsbestuur is geweest om dit stadionproject rond te krijgen.”

Wat ook niet bekend was, is dat de mogelijkheid bestaat om daarin een stadhuis te vestingen, een cultureel centrum of een gemeenschapscentrum. Wanneer dit op initiatief van het Brussels stadsbestuur zou gebeuren krijgt dit wel een heel communautaire kant. Ook zijn er concerten mogelijk in het park.

Evenmin was bekend dat van zodra het Eurostadion klaar is, er geen concert of professionele voetbalwedstrijden mogen plaats vinden in het Koning Boudewijnstadion tenzij in akkoord met Ghelamco. “Met andere woorden, het Koning Boudewijnstadion wordt dus op dat moment onverdoofd geslacht”, besluit Van den Driessche.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is