U bent hier
N-VA-Brussel vraagt onderzoekscommissie over Koning Boudewijnstadion
“Waarom wordt de optie van de renovatie van het Koning Boudewijnstadion niet onderzocht en werd plots de bestemming van die site gewijzigd? En wat gebeurt er met de aldus gerealiseerde meerwaarde? Om antwoorden op die vragen en velen andere te krijgen vraagt N-VA een onderzoekscommissie”, aldus Brussels N-VA fractievoorzitter Johan Van den Driessche.
Vandaag interpelleerde Van den Driessche minister Guy Vanhengel (OVLD) in de commissie Territoriale Ontwikkeling over de toekomst van de Memorial Van Damme. De antwoorden doen enkel meer vragen rijzen.
Het Brussels gewest en de stad Brussel steken veel energie en middelen (minimum €220 miljoen) in het Eurostadion. In de grond is dit echter een commercieel project. Daarom roept het ook verbazing op dat voor de atletieksport, die op vlak van sponsering en commerciële belangen in een veel lagere klasse speelt, het gewest en de stad doorverwijzen naar anderen. Nochtans zorgen de stad en het gewest door de geplande afbraak van het Koning Boudewijnstadion, zélf voor het ontbreken van een geschikt stadion voor grote atletiekwedstrijden zoals de Memorial.
“Nog altijd wordt de optie om het Koning Boudewijn stadion te renoveren gewoon niet ernstig onderzocht door de Brusselse regering. Nochtans is er op de Heizel plaats, is er openbaar vervoer, is het op het vlak van vergunningen veel eenvoudiger om te renoveren dan nieuwbouw, is het een project waarbij slechts een beperkt aantal partijen moeten worden betrokken, was renovatie een weerhouden optie in een eerder VUB studie, is bij RSC Anderlecht de liefde voor het Eurostadion ‘uiterst koel’ en … maakte het Koning Boudewijnstadion zelfs deel uit van een eerdere versie van het NEO project”, somt van den Driessche op. “ Ofschoon een aantal specialisten dat ontkennen, blijven de voortrekkers steeds herhalen dat dit stadion niet te renoveren zou zijn. Maar onderbouwde studies die dat bevestigen krijgen we niet te zien. Wat zit hier achter?”
“Waarom die geheimzinnigheid omtrent een optie die toch veel voordelen lijkt te hebben? Wat is er gebeurd tijdens de onderhandelingen met Unibail-Rodamco dat het Koning Boudewijnstadion plots plaats moest maken voor huisvesting en winkelruimte? Ontvangt de stad Brussel door die bestemmingswijziging een hogere erfpachtvergoeding? En wat wordt de bestemming van die hogere vergoeding? Mogen we dus concluderen dat de stad Brussel, met medewerking van de Brusselse regering, haar sportbudget en sportinfrastructuur afbouwt ten voordele van haar public relations budget (VIP plaatsen en tickets) en huisvesting en winkelruimte?“, vraagt Van den Driessche zich af.
“Als we nog een EK in dit land willen en één van grootste en mooiste atletiekwedstrijden van de wereld in Brussel willen houden, dan wordt het hoog tijd dat de Brusselse regering en de stad Brussel het over een andere boeg gooien. De N-VA zal daarom aan het Brussels parlement vragen om een onderzoekscommissie op te richten. Na meer dan een jaar is het immers vijf na twaalf om antwoorden te krijgen op cruciale vragen”, besluit Van den Driessche.