Open brief aan Brussels Booking Desk, visit.brussels, Brussels Hotels Association, BECI en minister-president Rudi Vervoort

Op 15 december 2017, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Brussels Booking Desk (BBD) werd in 2009 opgericht als publiek-private partner door  visit.brussels, Brussels Hotels Association (BHA) en BECI. Allen zijn zij ook aandeelhouders en bestuurders van BBD. Het organiseert de hotelreservaties voor grote beurzen en congressen.

BBD vervult dus een sleutelrol bij het aantrekken van internationale beurzen en congressen wat in het belang is van dit gewest en het land en dient dus het algemeen belang. Het ontving eerder ook een subsidie van 150.000 € van de stad Brussel.  Echter, wanneer we terechte vragen stellen aan minister-president Rudi Vervoort over de financiering en de werking van BBD, verschuilt de minister-president zich - van zodra die vragen vervelend worden -  achter het feit dat BBD een private vereniging is.

Natuurlijk zal ik die vragen blijven stellen maar daarom richt ik ook deze open brief niet enkel aan BBD  zelf maar ook aan de betrokken partners van BBD en de bevoegde minister-president met als doel volledige transparantie te bekomen inzake de financiering en de werking van BBD. 

Het dossier rond BBD roept immers talrijke vragen op over de cijfers in de jaarrekeningen 2013/2014/2015 e.d. van BBD, de bevoorrechte relatie met BHA, de relatie tussen visit.brussels en BHA, de rol van visit.brussels en van de minister-president in dit verband, de verlaagde tarieven voor hotelkamers na de regionalisering van de hotelbelasting, enz. Vragen zoals,

  • Wie zijn de bestemmelingen van de commissies die BBD ontvangt van de hotels en doorstort aan de ‘organisatoren’ en hoe worden die berekend?
  • Waarom betrekt visit.brussels slechts een deel van de hotelsector bij BBD?
  • Waarom weigert de minister-president te antwoorden op vragen tot wanneer die vragen vervelend blijken te zijn?
  • Waarom daalde de hotelbelasting voor vier- en vijfsterrenhotels van € 8,75 naar €4 per nacht per kamer ?
  • Welke rol speelt Beci in deze samenwerking en heeft zij misschien antwoorden op bovenvermelde vragen?

Kortom, ik zou op deze en vele andere vragen graag antwoorden ontvangen die ik tot op heden niet heb gekregen. 

Daarom zal ik minister-president Rudi Vervoort nogmaals interpelleren en een doorlichting vragen door onafhankelijke experten van de boekhouding, de kasstromen, de wijze waarop BBD functioneert en de rol die visit.brussels en de Brusselse Regering hierin spelen, te beginnen vanaf 2013.

 

Johan Van den Driessche

Fractievoorzitter N-VA Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Gemeenteraadslid Stad Brussel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is