Openstelling Park van Laken op de lange baan

Op 4 mei 2022, over deze onderwerpen: Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-Ten-Node

“Er zijn geen recente evoluties te melden.” Zo luidde het antwoord van Brussels minister van Leefmilieu, Alain Maron, op een vraag van Cieltje Van Achter (N-VA) omtrent de openstelling van het koninklijke park van Laken. Volgens Van Achter spreekt de meerderheid met gespleten tong.  

 

Meer dan een jaar geleden kondigden de Brusselse meerderheidspartijen (Ecolo, Groen, PS, One.Brussels, Défi en Open Vld) een resolutie aan om het koninklijk domein publiek toegankelijk te maken. Die resolutie werd echter nooit ingediend en het voorbije jaar gebeurde er verder niks om de openstelling te realiseren.  

 

Cieltje Van Achter verwijt de meerderheid met gespleten tong te spreken. “De paars-groene meerderheid spreekt zich in Brussel unisono uit voor de openstelling van het park maar verwijst naar het federale niveau om dit te regelen. Tegelijkertijd zijn het echter diezelfde partijen die federaal elke vooruitgang blokkeren. Eind maart stemde de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog over een wettekst van mijn collega’s, Tomas Roggeman en Peter Buysrogge, om het park open te stellen. De voltallige paars-groene meerderheid stemde tegen dat voorstel, zonder zelfs tussen te komen in de discussie en op zijn minst hun steun voor de openstelling te uiten. Ook ons voorstel in het Brussels Parlement dat wij al in 2017 indienden, wordt intussen al 5 jaar lang af de agenda gehouden. Begrijpe wie begrijpen kan.”  

 

“Het is nochtans eenvoudig” vult Van Achter aan. “Veel Brusselaars wonen klein en hebben geen tuin. Voor die grote groep stadsbewoners zijn de openbare parken een toevluchtsoord bij uitstek. Bij aangenaam weer is het in zowat ieder park over de koppen lopen. Iedere mogelijkheid voor een nieuw park is dus welkom en moet ten gronde onderzocht worden. Het is daarom dat wij met onze fractie een voorstel van resolutie indienden om het koninklijk park van Laken gedeeltelijk open te stellen voor het publiek, mits respect voor de biodiversiteit. Dat is intussen al 5 jaar geleden. Helaas weigert de meerderheid nu al 5 jaar – vandaag opnieuw – om ons voorstel te agenderen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is