PS voorstellen voor behoorlijk bestuur in Brussel ongeloofwaardig

Op 14 februari 2017, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

“Totaal ongeloofwaardig, dat zijn de transparantie- en efficiëntievoorstellen van de PS voor Brussel. Kijk gewoon naar hoe de PS Brussel bestuurt en hoe zij bijvoorbeeld elk debat over de fusie van gemeenten en politiezones weigert”, aldus Johan Van den Driessche, fractievoorzitter van de N-VA in het Brussels hoofdstedelijk gewest.

Dat de PS  een pakket maatregelen voorstelt die de duidelijkheid, efficiëntie, ethiek en transparantie in de politiek ten goede moet komen, is gewoon niet geloofwaardig. Even kijken naar de wijze waarop die partij in Brussel aan politiek doet, zegt voldoende. Het Eurostadion, het Koninklijk Circus, Brussels Expo, Net Brussels en de vele andere instellingen en vzw's die rond het Gewest en de Brusselse gemeenten hangen, zijn de trieste voorbeelden.

Als de PS echt transparantie wil, dan moet ze om te beginnen het initiatief nemen om de bestaande Brusselse regels van openbaarheid van bestuur afdwingbaar te maken èn ze ook van toepassing te maken op alle instellingen en vzw's die rond het Gewest en de Brusselse gemeenten hangen. Enkel dan zal haar dominante rol op die plaatsen niet langer aan de parlementaire en gemeentelijke controle ontsnappen.

Maar ook de voorstellen van de PS zelf stellen op zich niet veel voor. Ongetwijfeld zitten er wel enkele goede ideeën in het pakket. Wie echter echt iets wil doen aan het totale gebrek aan inefficiëntie in dit gewest komt toch als eerste prioriteit terecht bij de fusie van de gemeenten en politiezones. Telkens met het versterken van de nabijheidsfunctie die nu tekortschiet. In dit gewest zijn er immers pakweg 1100 politieke mandaten en 50 politieke instellingen aanwezig. Structureel los je dus weinig op met hier en daar een mandaatje te schrappen of een politieke instelling te fuseren.

De PS beweert tevens geen communautaire debatten te willen openen maar opent ondertussen wel dat 'front' met diverse voorstellen als de tweetalige lijsten en de overdracht van gemeenschapsbevoegdheden naar het gewest. Deze voorstellen, die tot doel hebben het Brussels nationalisme te voeden, staan in tegenstrijd met de hoofdstedelijke rol van dit stadsgewest. Deze voorstellen zullen bovendien Brussel verder afzonderen van de rest van het land. Dit alles komt de Brusselaar absoluut niet ten goede.

Het verlenen van gewestelijk stemrecht aan niet-Belgen om zo de participatie van deze groep te verhogen is niet gewenst. Wie duurzaam wil participeren kan dat doen door zich in te burgeren en de Belgische nationaliteit aan te vragen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is