Wie wordt er echt beter van het Eurostadion?

Op 19 maart 2016, over deze onderwerpen: Brussel-Stad, Brussels Hoofdstedelijk Parlement

De meeste voetbalstadions van ons land zijn verouderd. Er is dus nood aan nieuwe, moderne voetbalstadions die tevens lokaal een sportieve en economische dynamiek creëren, wat AA Gent bewijst.

De stad Brussel en het Brussels Gewest plannen een voetbalstadion (62.500 zitjes) op parking C, eigendom van de stad maar gelegen in Grimbergen (Vlaams Gewest). Het Koning Boudewijn Stadion (KBS) wordt afgebroken voor NEO. De initiatiefnemende politici verkondigden initieel dat het nieuwe stadion de thuis wordt van de Rode Duivels en dat een aantal wedstrijden van het Europees voetbalkampioenschap van 2020 (EK) er kunnen plaatsvinden. Het KBS is daartoe niet renoveerbaar maar men zou een oplossing zoeken voor de Memorial Van Damme. Dit alles zou de belastingbetaler niets kosten.

We moeten vaststellen dat van die beloftes niet veel meer klopt. Wie wordt er dan beter van dat Eurostadion ?

Alvast niet de supporters van RSC Anderlecht of de voetbalclub zelf. Hun ploeg verhuist van gemeente naar een te groot stadion waarvoor ze de duurste huurprijs van Europa betalen en dit zonder eigenaar te worden. De reputatie van hun club wordt bovendien gelinkt aan een megalomaan vastgoedproject.

Evenmin de supporters van de Rode Duivels. De meerderheid van de Pro League en de KBVB wil namelijk niet dat al de wedstrijden van de Rode Duivels in hetzelfde (club)stadion gespeeld worden.

Ook niet de andere voetbalclubs en hun supporters. Zij vrezen dat door de grote financiële injectie van de stad Brussel en het Brussels Gewest de lange-termijn verhoudingen tussen de clubs onderling worden scheefgetrokken.

Meer dan waarschijnlijk ook niet de fans van het EK voetbal. Specialisten stellen dat het zeer moeilijk wordt om de nodige infrastructuur klaar te krijgen tegen de zomer van 2018, zoals het UEFA Evaluation Report eist. Zelfs het vijf-voor-twaalf- scenario om juni 2019 te halen wordt een huzarenstukje en het EK niet halen betekent internationaal flinke reputatieschade.

Ook wie houdt van de Memorial Van Damme wordt er niet beter van want vandaag is er geen ernstige alternatief . Zelfs de grootste atletiekclub van het land, Excelsior Brussel, zou moeten trainen op een niet aan competitie-aangepaste piste.

Ook niet de bewoners van Grimbergen (Vlaams-Brabant) waar het stadion komt. Zij maken zich zorgen voor de mobiliteit die op dat stuk van de ring reeds nu problematisch is. Buiten voetbalinfrastructuur (50.000 m²) komt er nog buiten de grootste ondergrondse parking ter wereld (460.000 m²) pakweg 412.000 m² voor horeca, kantoren, bedrijven en allerhande diensten die bovendien het Vlaamse karakter van de gemeente behoorlijk onder druk zullen zetten.

Niet de bewoners van buurgemeenten Laken en Wemmel die enkel de lasten krijgen zonder van de lusten te genieten.

Niet de Brusselse belastingbetaler aan wie was beloofd dat dit project hen niets zou kosten. Hun factuur loopt nu al op tot pakweg 300 miljoen. Ook niet de voorstanders van behoorlijk bestuur. Er zijn de niet ingeloste beloftes en er heeft nooit een politiek debat kunnen plaatsvinden over de vragen die er echt toe doen. Bijvoorbeeld : 'Is die ene EK openingswedstrijd het waard om het stadion 20.000 plaatsen te groot te bouwen?'. Als er vragen worden gesteld dan krijgt men onvolledige of tegenstrijdige antwoorden en wordt men geregeld afgeblaft, haast geïntimideerd.

 

Wordt er dan niemand beter van?

Toch wel, vastgoedinvesteerder Ghelamco bouwt en exploiteert alleen of samen met partners op parking C ongeveer 980.000 m² waarvan 50.000 m² voor recreatie (voetbalstadion). Ceci n'est pas une pipe. Naar schatting 15 % van de inkomsten zouden komen uit voetbalwedstrijden. Op zich is daar niets mis mee, maar het toont aan hoe ver de Brusselse overheden moesten gaan om de financiering van het stadion door een privébedrijf mogelijk te maken.

Tenslotte is er ook de stad Brussel die over 30 jaar ca 135 miljoen euro betaalt aan Ghelamco voor voornamelijk loges, publiciteit, 250 VIP-plaatsen en tot 2000 zitplaatsen per wedstrijd. De PR van het stadsbestuur dus. En wedden dat overal het hevig gecontesteerd, nieuw en eentalig stadslogo BXL prominent in Grimbergen zal prijken?

Is er een alternatief?

Natuurlijk. Geen megalomaan project maar een slim alternatief. Laat RSCA haar eigen stadion bouwen. Renoveer het KBS, gelegen aan de metro, tot een moderne, eigentijdse sporttempel voor een pak minder geld dan de kost van het Eurostadion. Dat kan tijdig voor het EK voetbal. Meteen is ook de Memorial Van Damme gered. Dan hoeft parking C ook niet ondergronds en besparen we de meerkost van de grootste peperdure ondergrondse parking van ... de wereld.

 
Van waar die haast?

Het worden nog spannende tijden voor minister Joke Schauvliege. Nog voor er enige vergunning werd toegekend heeft de Brusselse gemeenteraad deze maandag beslist om volgende week de vennootschap die de parking zal bezitten en exploiteren op te richten en al 40 miljoen euro ter beschikking te stellen. Stel echter, dat het project geen bouwvergunning krijgt omdat het bijvoorbeeld niet in de bestaande zonering past, waarom dan investeren in een peperdure ondergrondse parking?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is