Ambtenaren steeds minder tweetalig: 'Toezicht Brusselse regering heeft gefaald'

Onwettige benoemingen bij Brusselse lokale besturen blijven aanhouden

Het meest recente jaarverslag van de Vice-Gouverneur Brussel toont nog maar eens aan dat er een structureel probleem blijft met onwettige benoemingen bij de Brusselse gemeenten. Maar liefst 2.315 van de 3.758 benoemingen werden geschorst. Het aantal correcte beslissingen inzake contractueel personeel bij de OCMW-besturen is gedaald tot het absolute diepterecord van 3,8% en het toont aan hoe dramatisch de situatie op het terrein is in sommige lokale diensten.

“De meeste gemeenten lappen al jaren de taalwetgeving aan hun laars en de Brusselse regering staat erbij en kijkt ernaar”, zeggen Cieltje Van Achter en Karl Vanlouwe (lijsttrekkers N-VA voor Brussel). “We hebben de afgelopen jaren de cijfers zien verslechteren en nergens zijn er  alarmbellen afgegaan. De Brusselse regering heeft de vijf voorbije jaren geen enkele aandacht besteed aan de benoemingen die in strijd zijn met de taalwetgeving. De Brusselaars begrijpen dat tweetaligheid belangrijk is, maar de gemeentelijke diensten en de Brusselse regering liggen duidelijk niet wakker van een tweetalige dienstverlening.”

De meertaligheidsagenda van de Brusselse regering heeft dus meer dan ooit negatieve effecten op het respect voor de tweetaligheid. “We zien het in alle aspecten van de dienstverlening in Brussel: het Nederlands gaat er op achteruit en meer dan ooit tevoren worden Nederlandstaligen in hun eigen hoofdstad achtergesteld.” De beide lijsttrekkers zijn dan ook duidelijk: de N-VA maakt van een correcte naleving van de taalwetgeving wel een breekpunt, in tegenstelling tot OpenVLD, Groen en Vooruit. “Er moet een omslag komen in de aanpak van de Brusselse regering rond tweetaligheid. Balorige burgemeesters zoals Maingain konden de afgelopen jaren vrij hun gang gaan: Enkel met N-VA in de regering zal er serieus worden ingezet op de dienstverlening in het Nederlands en de wettelijke tweetaligheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is