N-VA Brussel pleit voor bijkomende maatregelen om oudejaarsrellen te vermijden

Op 18 december 2024, over deze onderwerpen: Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Naar aanleiding van de aanhoudende problemen tijdens oudejaarsnacht stelt Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor N-VA, vier concrete maatregelen voor om de veiligheid in de hoofdstad te garanderen. Hij pleit voor preventief huisarrest voor bekende amokmakers, een strengere handhaving en betere communicatie over het vuurwerkverbod, en het versterken van de procedure tegen stedelijke onlusten.

 

Preventief huisarrest om veiligheid te garanderen

Elk jaar opnieuw loopt het uit de hand tijdens oudejaarsnacht. Hulpverleners worden aangevallen, eigendommen worden vernield en inwoners voelen zich onveilig. Dit kunnen we niet blijven tolereren,” zegt Mathias Vanden Borre. “Een beproefde maatregel die al succesvol werd toegepast in Antwerpen is preventief huisarrest voor bekende relschoppers. Het is hoog tijd dat we deze maatregel ook in Brussel inzetten om escalaties te voorkomen,” aldus Vanden Borre. Deze bevoegdheid hebben Brusselse burgemeesters al eerder toegepast bij betogingen, maar opvallend genoeg nog niet tijdens oudejaarsnacht.

 

Communicatie en handhaving van het vuurwerkverbod

Vanden Borre benadrukt daarnaast het belang van duidelijke communicatie rond het bestaande vuurwerkverbod. “Veel inwoners zijn zich nog steeds niet bewust van het verbod op vuurwerk in Brussel. Het is cruciaal dat er meer en gerichter gecommuniceerd wordt over dit verbod, en dat de handhaving ervan strikt wordt opgevolgd. Zonder naleving van deze regels blijft het risico op chaos en gevaar voor de openbare veiligheid bestaan,” zegt Vanden Borre.

 

Procedure ‘stedelijke onlusten’

N-VA stelt voor de procedure tegen stedelijke onlusten in Brussel te herzien. Risicowijken moeten beter geïdentificeerd worden, zodat alle betrokken hulpdiensten snel op de hoogte kunnen worden gesteld van mogelijke escalaties. De betrokken politiezone kan dan de risicovolle gebieden beveiligen, zodat de brandweer veilig kan ingrijpen. “Een waakzaamheidszone is geen overbodige luxe. Het stelt de politie en hulpdiensten in staat om proactief en veilig op te treden,” aldus Vanden Borre.

 

Bescherming van hulpverleners

Een ander belangrijk aandachtspunt is de veiligheid van hulpverleners. “Politie en brandweer komen letterlijk onder vuur te liggen tijdens interventies. Dat heeft niet alleen een impact op hun eigen veiligheid, maar ook op hun motivatie om hun werk te doen,” waarschuwt Vanden Borre. “Hulpverleners moeten erop kunnen rekenen dat de overheid hen beschermt. Preventieve maatregelen zoals huisarrest kunnen hierbij een verschil maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is