N-VA wil grondige hervorming OCMW’s

Op 21 november 2024, over deze onderwerpen: Anderlecht, Brussels Hoofdstedelijk Parlement

De recente Pano-reportage onthulde een ernstig wanbeleid binnen het OCMW van Anderlecht. Mensen die geen recht hebben op een leefloon ontvangen dit desondanks zonder enig probleem, werknemers beschreven chaotische werkomstandigheden, gekarakteriseerd door politieke inmenging en een gebrek aan controle.

 

 

 

De N-VA reageert met verontwaardiging op de onthullingen van de recente Pano-reportage over het OCMW in Anderlecht. "Wat hier gebeurt is ronduit schandalig en gebeurt ten koste van de meest kwetsbare mensen in onze samenleving." zegt Gilles Verstraeten. "De reportage bevestigt wat ik al jaren vermoed. Er heerst een cultuur van cliëntelisme. Met de juiste contacten bij de juiste partij lijkt alles regelbaar. Dit speelt niet alleen bij het OCMW, en niet enkel in Anderlecht, maar ook bij tal van andere instellingen. Dit is geen geïsoleerd probleem.”

Verstraeten benadrukt dat de N-VA al langer aandringt op hervormingen binnen de Brusselse OCMW’s en roept op tot een grondige herstructurering zowel op gemeentelijk, gewestelijk als federaal niveau. “Het is niet logisch dat wij 19 verschillende OCMW’s hebben die autonoom van elkaar opereren. Het toezicht door de gemeenten, van het gewest én van de POD Maatschappelijke Integratie is kaduuk. Het is een free-for-all waarbij alles kan. De praktijken tussen de OCMW’s verschillen hierdoor enorm, met alle gevolgen van dien”, aldus Gilles Verstraeten. 

Voor hem is het geen kwestie van personen, maar van bestuurscultuur en structuren: "de vragen zijn legio: waarom werd er nooit iets met de alarmerende inspectieverslagen van de federale POD MI gedaan? Waarom voerde het gewest via de GGC geen systematisch toezicht op de OCMW's uit? Waarom is het zo moeilijk voor gemeenteraadsleden om vragen over hun lokaal OCMW te stellen?"

De Brusselse N-VA bereidt daarom ook een resolutie voor met verschillende voorstellen op Brussels niveau om aan die problemen tegemoet te komen. "We hebben daar vele voorstellen over liggen" aldus Verstraeten: "Ik pleit al jaren voor één OCMW in Brussel, een beter toezicht op de subsidiestromen van Gewest naar de OCMW's, en een verregaande harmonisering van allerlei praktijken van de OCMW's op Gewestniveau. Mijn collega Mathias Vanden Borre pleit al jarenlang voor de oprichting van een vast audit-orgaan naar voorbeeld van Vlaanderen, een echt Audit.Brussels, dat systematisch de besturen doorlicht, de lokale besturen in het bijzonder, en voor verschillende hervormingen en efficiëntiewinsten van het lokaal bestuur. We hebben aan concrete pistes en goede voorstellen om hier finaal uit te raken dus geen gebrek!" besluit hij.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is