U bent hier
Mathias Vanden Borre: ‘Heroprichting nabijheidsbrigades essentieel voor aanpak drugsgeweld in Brussel’

Brussel wordt regelmatig geconfronteerd met schietincidenten, vooral in de politiezone Zuid, wat de dringende noodzaak benadrukt voor een aanpak op verschillende niveaus. “Criminaliteit moet eerst en vooral lokaal aangepakt worden. Daarom vraag ik met grote urgentie de herinvoering van nabijheidsbrigades in Brussel”, aldus Vanden Borre.
Vandaag bevestigden politieagenten van de zone Zuid in La DH dat de opheffing van deze brigades een directe invloed heeft gehad op de toename van het drugsgeweld. Volgens hen heeft het verdwijnen van deze eenheden ervoor gezorgd dat 50% van de schietpartijen in Brussel in 2024 zich in hun zone hebben afgespeeld. De politieagenten pleiten daarom voor de heroprichting van de Uneus-brigade.
Maar ook in een ouder artikel benadrukte een inspecteur van de zone Zuid in een anoniem interview met BRUZZ dat het ontbinden van de nabijheidsbrigades in 2021 heeft bijgedragen aan de escalatie van het drugsgeweld. Deze brigades waren constant aanwezig op het terrein en verstoorden actief criminele activiteiten, waardoor bendes minder ruimte kregen om te groeien. Er waren vier nabijheidsbrigades of zogenaamde ‘kobans’. De Silva-brigade was actief in Vorst, Virtus en CPO waren actief rond Sint-Guido en Kuregem in Anderlecht, en voor Sint-Gillis was er dus de Uneus-brigade.
“Deze brigades hebben in het verleden bewezen effectief te zijn in het terugdringen van criminaliteit en het herstellen van de openbare orde,” benadrukt Vanden Borre. “Het was een lokale politieke beslissing om deze brigades af te schaffen. Helaas een concreet voorbeeld van hoe laissez-faire leidt tot chaos en geweld. Nu verwijzen een aantal Brusselse politici opnieuw richting het federale niveau om de problemen aan te pakken. Ja, het federale regeerakkoord en de minister van Binnenlandse Zaken beloven versterking, maar de Brusselse regering en lokale autoriteiten moeten eindelijk ook de ernst van de situatie erkennen en zelf daadkrachtige maatregelen nemen zoals de herinvoering van de brigades.”
Het voorbeeld van de ijsberg dat ook drugscommissaris Ine Van Wijmeersch gebruikt, is zeer terecht. Vanden Borre: “We moeten het geweld, het topje van de ijsberg, actief bestrijden. Maar tegelijk moeten we ook de onderkant, verborgen criminaliteit zoals illegaliteit, witwassen, etc. aanpakken. Enkel een slagkrachtige overheid met een duidelijke visie waarbij alle instellingen samenwerken is hiertoe in staat. De Brusselse institutionele chaos en totaal gebrek aan leiderschap geeft helaas criminelen vrij spel.”
Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) wijst erop dat hij al jaren waarschuwt voor deze problematiek en concrete voorstellen op tafel legt. “Ik roep al meer dan vijf jaar op tot actie om de verslechterende veiligheidssituatie in Brussel aan te pakken. De fusie van de politiezones, een taskforce binnen de Gewestelijke Veiligheidsraad, een uniform anti-drugsplan, een gewestelijk meldpunt, buurtinformatienetwerken,… zijn enkele van de maatregelen die ik in het verleden al heb voorgesteld,” aldus Vanden Borre. “Ik heb meermaals gewaarschuwd dat de situatie zou ontsporen als we niet ingrijpen. Helaas werd ik vaak weggezet als paniekzaaier en kreeg hoongelach als antwoord van partijen die decennia aan de macht zijn. Nu zien we de gevolgen van dit lakse beleid,” stelt Vanden Borre vast.