U bent hier
Mathias Vanden Borre roept op tot stopzetting van de werkzaamheden aan de nieuwe spuitruimte vanwege het ontbreken van een geldige bouwvergunning.
Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor N-VA, uit zijn ernstige bezorgdheid over de verderzetting van de werkzaamheden aan de geplande gebruikersruimte in Sint-Jans-Molenbeek, ondanks het ontbreken van de vereiste bouwvergunning. "Dit is machtsafwending door de gemeente Molenbeek. Het is onaanvaardbaar dat men doorgaat met de bouw van een dergelijke infrastructuur zonder de nodige vergunningen. De werken moeten dan ook onmiddellijk stopgezet worden," stelt Vanden Borre.
“Het openbaar onderzoek werd niet duidelijk bekendgemaakt, de werken werden reeds gestart zonder bouwvergunning noch milieuvergunning en er is momenteel geen stabiele juridische basis voor de uitbouw van nieuwe spuitruimtes. Dit getuigt van ontzettend slecht bestuur: zonder een definitieve en uitvoerbare vergunning voert men al meerdere maanden grootschalige renovatiewerken uit. De buurtbewoners tonen reeds maanden hun grote bezorgdheden tegen dit project, maar worden om de tuin geleid. De gemeente Molenbeek en het Gewest handelen te kwader trouw. Bovendien is er sprake van een huurprijs van 30.000 euro per maand, middelen die de armlastige overheid niet zomaar heeft en de gegrondheid van deze enorme som is niet aangetoond,” stelt Vanden Borre.
Er was gisteren een gewestelijke overlegcommissie, maar die vond dus plaats nadat de werkzaamheden reeds meerder maanden gestart zijn en zonder overleg met de buurt die hevig gekant is tegen het project. “De gemeente heeft hier een negatief advies gegeven. Maar dit lijkt niet meer dan een politiek spelletje. De spuitruimte zal er sowieso komen, zo staat nu reeds vast. Een typevoorbeeld hoe in Brussel de overheid haar eigen wetten niet naleeft of de hete aardappel doorschuift naar een ander niveau. Ook bij de eerste spuitruimte was dit het geval. Deze was maandenlang zonder wettig kader operationeel want manifest in strijd met de federale drugswet,” aldus Vanden Borre.
Eerder uitte Vanden Borre al kritiek op de oprichting van gebruikersruimtes, waarbij hij wees op de problematische gedoogzones die ermee gepaard gaan: "Omdat drugsbezit in een straal van 500 meter rond de gebruikersruimte niet bestraft wordt, is er een de facto een gedoogbeleid voor harddrugs. Dit scenario dreigt zich hier te herhalen. Onder het mom van zogenaamde “harm reduction”, tolereert men alle soorten drugsbezit en -gebruik, zolang ze maar onder toeziend oog van de overheid gebruikt worden. Dit is compleet nefast beleid.”
De verderzetting van de werkzaamheden zonder bouwvergunning brengt niet alleen juridische risico's met zich mee, maar leidt ook tot oplopende kosten die uiteindelijk door de belastingbetaler gedragen worden. "Het is de plicht van de overheid om ervoor te zorgen dat publieke middelen op een verantwoorde en wettige manier worden ingezet. Dit is hier absoluut niet het geval," benadrukt Vanden Borre. Hij roept de bevoegde autoriteiten op om onmiddellijk in te grijpen en de werkzaamheden stop te zetten zolang er geen bouwvergunning is afgeleverd. "We moeten een duidelijk signaal geven dat dergelijke praktijken niet getolereerd worden en dat de wet voor iedereen geldt," besluit Vanden Borre.